Εκδόσεις Σοκόλη

Αγαπητή Φίλη / Φίλε,

Οι Εκδόσεις Σοκόλη κλείνουν φέτος 55 χρόνια δυναμικής παρουσίας στο ελληνικό εκδοτικό τοπίο και είναι, δεκαετίες τώρα, συνώνυμο της καλαίσθητης ποιοτικά και άρτιας φιλολογικά έκδοσης. Τα περισσότερα βιβλία μας αποτελούν διδακτέα ύλη στις Φιλοσοφικές Σχολές της χώρας, και άμεση βιβλιογραφική πηγή στις Νεοελληνικές Έδρες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως (Χάρβαρντ, Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Μπέρκλεϊ, Σορβόννη, Λένινγκραντ κ.ά.), ενώ πλείστοι τίτλοι μας έχουν τιμηθεί με Κρατικά και Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Την περίοδο 2016-2019 υπήρξαμε ο επίσημος εκδότης των κειμένων των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου, οπότε και από το 2020 ανέλαβε το ίδιο το Εθνικό Θέατρο τη δημιουργία και εκτύπωση των προγραμμάτων του. Επίσης, από το 2004 αναλαμβάνουμε ένα μεγάλο μέρος από τις εκδόσεις των αξιολογότερων αθηναϊκών και μη θεατρικών σκηνών, σχολών και ομάδων (ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης, Σχολή Βουτσινά, Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.ά.)

Έχουμε συνάψει εκδοτικές συμφωνίες με αρκετούς από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως εκδοτικούς οίκους, μεταφράζοντας και φέρνοντας το ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε γνωριμία με τους σημαντικότερους ξένους συγγραφείς.

Από το 2017 επεκτείναμε τα ενδιαφέροντά μας και στον χώρο του Παιδικού Βιβλίου, έχοντας ως στόχο μας κάθε φορά να παρουσιάζουμε παιδικά βιβλία γνώσεων που άπτονται σημαντικών θεμάτων γύρω από το Παιδί. Χαρακτηριστικοί οι τίτλοι Βόλιος Εμβόλιος, το πρώτο παραμύθι για τα εμβόλια και Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει, ένα παραμύθι για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Και τα δύο βιβλία τελούν υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου και έχουν μέχρι στιγμής παρουσιαστεί σε μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της χώρας, υπό την αιγίδα των κατά τόπους ιατρικών-φαρμακευτικών συλλόγων.

Το 2017 προχωρήσαμε στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τον γνωστό βρετανικό εκδοτικό οίκο Oberon LTD. Προϊόν της συμφωνίας αυτής ήταν και η κυκλοφορία στην αγγλική γλώσσα και σε όλον τον κόσμο της πρώτης ανθολογίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Το 2019, σε συνεργασία με τον ιταλικό εκδοτικό οίκο ETPbooks, προχωρήσαμε στην κυκλοφορία μιας ανάλογης ανθολογίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων στην ιταλική γλώσσα. Ο τόμος τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών και η επίσημη παρουσίασή του έγινε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Νάπολης, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στη Ρώμη.

Τέλος, από τον Ιανουάριο του 2020 εγκαινιάζουμε ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την «Τέχνη του Θεατρικού Λόγου». Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων θεατρικής γραφής, πλαισιωμένα από παράλληλα σεμινάρια και εισηγήσεις θεωρητικού χαρακτήρα που απευθύνονται σε ενήλικες που επιθυμούν να γράψουν θέατρο. Με οδηγούς τρεις από τους πιο καταξιωμένους θεατρικούς συγγραφείς, τον Ανδρέα Στάικο, τον Άκη Δήμου και τη Σοφία Καψούρου, και τη συμμετοχή πέντε πανεπιστημιακών και κριτικών-θεωρητικών του θεάτρου, οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα δοκιμάσουν να απαντήσουν στα πώς και τα γιατί του κέντρου της θεατρικής πράξης που δεν είναι άλλο από το θεατρικό κείμενο.


Προσφορές