Εκδηλώσεις

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Εκδόσεις Σοκόλη
18.09.2023

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 3 ΜΗΝΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 120 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω zoom.

Για δηλώσεις συμμετοχής, στο mail: mari@sokolis.gr ή στα τηλέφωνα 2103805520 / 2103822732.

 - Εκδόσεις Σοκόλη
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 3 ΜΗΝΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 120 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΥπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω zoom.

Για δηλώσεις συμμετοχής, στο mail: mari@sokolis.gr ή στα τηλέφωνα 2103805520 / 2103822732.
Τοπία μονολόγων στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο - Εκδόσεις Σοκόλη

Τοπία μονολόγων στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο

Παρακολουθώντας τη διαδρομή του ελληνικού έργου στην ελληνική σκηνή εντοπίζονται οι διαφορετικές του γενεαλογίες και εξετάζονται οι ιδιαίτερες ιστορικές, πολιτιστικές, και θεατρικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται και διαμορφώνεται ως ξεχωριστό είδος.


Στην παρουσίαση και την ανάλυση των σύγχρονων μονολογικών έργων διακρίνονται οι "δοκιμές" της θεατρικής γραφής, κείμενα με ξεχωριστό δραματουργικό ενδιαφέρον που αποτελούν δείγματα της σύγχρονης ραψωδικής γραφής, και "οι αφηγήσεις ζωής - μαρτυρίες της ιστορίας", που αφορούν μονολόγους στους οποίους καταγράφονται εικόνες της καθημερινότητας ή της πρόσφατης ιστορίας.


Η άμεση απεύθυνση σε συνδυασμό με την τέχνη της εξιστόρησης, βασικά δομικά στοιχεία του είδους, επαναπροσδιορίζουν τη θεατρική επικοινωνία, ενώ η επαναφορά εικόνων από τη σύγχρονη καθημερινότητα και τη συλλογική ιστορική και πολιτισμική μνήμη ανταποκρίνεται στην αναζήτηση των θεατών για μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα, μια σύγχρονη εκδοχή ενός μεταεθνικού εαυτού σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και υπαρξιακής αβεβαιότητας.

Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με τον Παναγιώτη Καλυβίτη - Εκδόσεις Σοκόλη

Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με τον Παναγιώτη Καλυβίτη

Το εργαστήριο Συγγραφής Θεατρικού Έργου με τον Παναγιώτη Καλυβίτη απευθύνεται σε όσους/ες έχουν διάθεση είτε να δοκιμάσουν είτε να βελτιώσουν τη συγγραφική τους ικανότητα στον θεατρικό λόγο/κείμενο. Πώς μια ιδέα, μια σκέψη, μια εικόνα μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης, πώς το αρχικό υλικό μπορεί να αναπτυχθεί, και πάνω σε ποιες δραματουργικές αρχές δομείται, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο;

Το εργαστήριο βασίζεται στη μέθοδο του Royal Holloway University of London και του Royal Court Theater, και θα έχει πρωτίστως πρακτικό χαρακτήρα. Μέσα από δημιουργικές ασκήσεις, θα διερευνήσουμε πώς, πότε και γιατί μιλάει ένας χαρακτήρας, πώς οργανώνουμε μια σκηνή, πώς συνδέονται οι σκηνές, ποιοι είναι οι δραματουργικοί άξονες πάνω στους οποίους δομείται ένα έργο. Παράλληλα, θα μελετήσουμε και θα αναλύσουμε κλασικά και σύγχρονα έργα, ώστε οι συμμετέχοντες/-ουσες να έρθουν σε επαφή αλλά και να μάθουν να αναγνωρίζουν τη θεατρική «μαστορική», και πώς καταξιωμένοι συγγραφείς συνδυάζουν τα εργαλεία τους και δημιουργούν την τεχνική τους, επιχειρώντας εν συνεχεία να τις εφαρμόσουν και να πειραματιστούν στα γραπτά μας. Ή και να τις πετάξουν. Επινοώντας με ελευθερία το δικό τους προσωπικό ύφος και ήθος.

 

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου και θα είναι δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Παρασκευή απόγευμα, 6.00-8.30 μ.μ.) στoν χώρο των εκδόσεων Σοκόλη, Διδότου 29, 1ος όροφος. Τη Δευτέρα θα μελετάμε και θα αναλύουμε έργα, και την Παρασκευή θα γράφουμε και θα συζητάμε τα δικά μας γραπτά. Εάν κάποιος/-α το επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει και να παρακολουθεί μόνο τη μία από τις δύο συναντήσεις. Υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2103805520 / 2103822732 (Εκδόσεις Σοκόλη),

6977717666 (Παναγιώτης Καλυβίτης)

 

 

Βιογραφικό του Παναγιώτη Καλυβίτη

Είναι απόφοιτος του Παντείου Παν/μίου και της Σχολής Σκηνοθεσίας Θεάτρου ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΗΜΑ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο στο Royal Holloway University of London (MA, Department of Drama & Theatre, pathway Playwriting) και στη Νέα Υόρκη, όπου διδάχτηκε την τεχνική THE VIEW POINTS SYSTEM δίπλα στην Anne Bogart και το SITI Company, καθώς και τη μέθοδο SUZUKI ACTORS TRAINING του Tadashi Suzuki. Έχει, επίσης, εκπαιδευθεί με τους θεατρικούς οργανισμούς: Royal Court Theatre, Studio Majteka-Grotowski Institute, Studio Atis (G. Ziolkowski-Brzezinka), Bred In The Bone International, Duende International Ensemble, Ομάδα Πλεύσις. Έχει εκπαιδευτεί στον Σύγχρονο χορό, Κίνηση, Σωματική Έκφραση δίπλα στους L. Marshall, L. Cope, P. Catterson, A. Benett, Χ. Κλεισιούνη, Α. Στελλάτου, Κ. Ευθυμιάδου, Ζ. Ευσταθίου κ.ά.

 

Έχει γράψει τα έργα: Tranquila (Θέατρο ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ, φεστιβάλ OFF-OFF 2009), Μπλε λιβάδι (εκδ. «Άπαρσις», βράβευση και παράσταση στον διαγωνισμό για πρωτότυπο σύγχρονο ελληνικό έργο, Θέατρο Εμπρός & Άρτι, Μάιος 2010), Αίματα πεύκα (2013), LandscapeCapsule (2015), και Οι βελόνες της νεραντζιάς (εκδ. Σοκόλη,  Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου 2020).

 

Έχει λάβει μέρος στις παραστάσεις: Μπλε Λιβάδι (ΚNOT GALLERY, Μάρτιος/Απρίλιος 2012, Σκηνοθεσία), Yvonne Rainer’s Trio A Now (διδασκαλία/χορογραφία Pat Catterson - διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, Ιούλιος 2012, ερμηνευτής), Το άγγιγμα του βυθού του Δ. Δημητριάδη (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών σε σκηνοθεσία Ε. Παπακωνσταντίνου, Οκτώβριος 2013, Βοηθός Σκηνοθέτης), The Capital (SITI company, New York, Ιούνιος 2014, Ερμηνευτής), Landscape Capsule (Arc for Dance Festival, Σύγχρονο Θέατρο, Μάιος 2015, Σκηνοθεσία/χορογραφία), Α(ν)ΤΙ  -βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή- (Θέατρο ΡΟΕΣ, πρεμιέρα 10-25 Νοέμβριου 2022, Σκηνοθεσία/Δραματουργία/Χορογραφία)

Ασχολείται με την ψυχανάλυση (λακανικός προσανατολισμός)


Προσφορές